Fóra › Výchova a výcvik › Nová dovednost – postup učení › Odpověď na: Nová dovednost – postup učení
Thielli
ano, to je dobrá varianta s tím rozhozením. Myslím, že u Tali hodně pomohly tyhle různý hrátky. A třeba právě i čmuchání stopičky za odměnu. nechám jí její prostor – tedy myšočmuchání, což je nejvíc a pak přivolám. Odměnou za hezký přichod je právě ta možnost čmuchat si to žrádlo, což je pro ni asi nejvíc. A díky tomu jsem ustoupila od svých zásad, že žrádlo na zemi nikdy, protože…. no protože tam už je to jedno, žejo.
taky ji teď začla bavit sekvence odpočítávací – nejlépe provozováno mezi dvěma koňskýma ohradama. Posadím ty tři, odstatuju naučené Třííí-dvááá-…….tak znovu Talinko, pěkně se vrať…. tříí-dvááá- jednááá-utyyykámeee. Rozběhnu je a hned volám Kemněééééé a voni uuutykaj, protože na tohle mám spešl dobrůtku. U Tali je to třeba suchej chleba, nebooo dingáče suchary dingáče – znáš? Tali hrozně ráda chroupe. (ono to chce si i s těma pamlskama pohrát. Rumíček má radši měkkouše třeba. A nebo zatímco jablko Tali udělá radost vždy, Rumíček ho jako odměnu vezme s vděkem jen v létě, kdy ho osvěží) Tali taky baví to, když ji zavolám a poperu se s ní, útočím na ní, vyhrožuju. Aport jí posunu vejš tím, že si před ním dáme třeba párkrát polohu u nohy, otočení, lehnutí a pak teprv může vyrazit – ochotněji to pak přinese, a já můžu aport použít jako odměnu.