Odpověď na: Nová dovednost – postup učení

Fóra Výchova a výcvik Nová dovednost – postup učení Odpověď na: Nová dovednost – postup učení

Fifi

Thielli
    Když učíte psisko něco nového pomocí odměn, dáváte (klik/pochvalu) a odměny už za mírný pokrok nebo až pokud provedení splňuje vaši představu?
    Jasan, pidikrucky. Lip se to pejskovi ulozi do neuronu, je se pak kam vracet, kdyz by se jeden pidimidi krok nepovedl.
    Zrovna ted je Pepin uplne zarnej priklad, jak je takovej proces fajn. Ucim ho klidu pred zradlem (nutnost, skakal mi po lince, silel) – zacli jsme se „sedni“ separe, klikrem upevnen vlastni povel plus pak ocni kontakt. Pak vydrz v sezeni za pomoci pridavnyho povelu „čeká“ a ocni kontakt. Posleze miska se zradlem postupne, ale opravdu ze zacatku po par cm rukou snizovana – tam se nejvic projevily ty pidikrucky.
    Dneska je na tom tak, ze sedi, ceka, bulvy na me kuli, muzu mu polozit misku na zem a porad cumi, muzu se narovnat a furt cumi na me krasne. Az s uvolnovacim povelem zacne zrat, hezkou self-control se naucil. Dalsi fazi planuju ohledne vzdalenosti, ted sedi tesne u zraciho mista, postupne ho malinko posunu.
    Edit – jo a ten povel „čeká“ se mi ted hodi ve vsech moznych situacich, prede dverma, nez jde do auta atd. Vlastne ma dabl povel ted, sedni separe jako polohu a pak „čeká“, kdy si sam pak drepkins klidne rozvalene, kdyz ma nekde na neco pockat. Nebo si zustane stat, lehne si, je mi to fuk, ale vypne pohyb a cumi na me.

Máte úspěch s cestou po kouskách nebo je lepší cesta trvání na nelajdáckém splnění, bo se pak jeden tak nenachýlí ke zlozvykům nebo anarchii?
    Nejhorsi je psa preucovat neco spatne naucenyho. Takze za me urcite rovnou ucit svou predstavu idealniho provedeni cehokoliv. A klidne po pidikruckach.

• Odpověď byla upravena před 1 rokem a 2 měsíci uživatelem Fifi.