Odpověď na: Soukromý: Kecací řádný léto 2023

Fóra Ostatní Soukromý: Kecací řádný léto 2023 Odpověď na: Soukromý: Kecací řádný léto 2023

cernej caj

Fifi

Ja myslim, ze mirka to pije, zere myslela tak, ze vetsina lidi to neresi a ze chape, jak je to pro tebe tezky, protoze resis milion alternativ, ktery do toho zasahujou taky. ne ze „jen“ zere a pije, ze to mas mnohem slozitejsi prave.

jinak to rozhodovani musi byt dost tezky, a oboji si clovek muze vycitat… ale ty troldika milujes a at se nakonec rozhodnes jakkoli, budes v tu chvili vedet, ze to delas pro nej – ne pro sebe. A je horsi, ze se obcas nezvedne nebo vedlejsi nasledky? co trapi vic troldika?

Odetta
    dela to v praze nautilus, tam je cekacka asi 2roky + s sebou musis mit idealne rodice a je to „celodenni“ nejaky testovani, ja sehnala v brne kliniku logo, kde cekacka byla asi jen 8 mesicu + nekolik hodinovych sezeni.
    – vedela jsem o nautilu, ale jednou jsem narazila na https://mikasazs.cz/diagnostika-pas-u-dospelych/ a tam mi poslali seznam pracovist v brne, kde me vsichni odmitli skrz kapacitu az prave na to logo.

na nekterych jsme si „jen“ podivali, o mym detstvi, videni sveta, atd – pak jsem delala rochartuv test, je to par obrazku ale fakt to veme hodinu a je to narocny a diagnostiku DSM-5, coz je 220 otazek v pro me tezke anglictine, protoze to neni prelozeny zatim oficialne, takze mi s tim pomahal kamarad, co se uci na aj certifikat… takze to zabralo dalsi asi 2h „domaciho vyplnovani“ + jeste nejaky jiny test, ten si nepamatuju, tam bylo tech otazek mozna 100.

asi to pro ni bylo dostatecne, protoze sme vcera prosly vysledky, vysvetlila mi to a hlavni rysy moji osobnosti, ve vsech testech jsem mela vysledky, ktery si neodporovaly, takze se jen podporily, tedy na zaklade vyhodnoceni mi na konci rekla ze muzeme uzavrit jako poruchu autistickeho spektra na zaklade tech vyhodnoceni vysledku.

nicmene ofi diagnozu, jako co ma clovek v papirech jako treba astma, muze udelat jen psychiatr v pripade, ze bych mela nejaky zhorsujici se potize fungovat a tam by toho bylo potreba asi vic. tak jsem se jen zeptala, jestli to vidi na aspergera a ona rekla, ze ano. nicmene ofi diagnozu nepotrebuju, to jen kdyby mi to fakt branilo chodit do prace a muselo by se to resit kvuli nejake snizene pracovni schopnosti atd. ono s ofi diagnozou se treba nesmi ridit auto.

puvodne jsem byla objednana na ADOS test, ale ten je pry pro takovy ty fakt jasny pripady, takovy ty sheldony ze serialu, ze ten by u me nedokazal odhalit pravdepodobne vubec nic.

MirkaD
    diagnostika u zen, navic dospleych, je velice tezka, predevsim v pripade, ze jsou ty zeny vyrecne a inteligentni, cimz se nechci nejak zveliciovat ze jsem inteligentni a chytra, ale myslim tim, ze u nejake jednoduche co potrebuje specialni peci nebo pomoc je ta diagnostika snazsi nez u lidi, kteri dokazi nasat vzorce chovani a nauci se je pouzivat mozkem v danych situacich.
    napr. nechci nikomu podavat ruku a vadi mi to kdyz na me saha, nebyt naucena, ze je to „slusnost“ a musim to vydrzet, tak ji proste nepodavam a pusobim tak jako podivin, jsem ale naucena, ze bych „mela“, protoze to dokazu vydrzet, tak to delam. jasne, kazdej je naucenej, ze by mel… ale nekteri lidi nad tim treba ani nepremysli a je to pro ne tak prirozeny, jako rict treba dobry den. nepremyslis nad tim, delas to, zatimco me vzdykcy ta podana ruka rozhodi a mozkem si musim rict „sup, taky ji podej“.

ptala sem se na to, jestli by me treba na stupnici 0 – 100 dala treba 5ku a ona rekla, ze na stupnici 1-10 by mi dala asi 4.

on asperger uz dneska „oficialne“ neexistuje, nejen proto, ze je to pojmenovany po nemci, co posilal deti do plynu (a taky mozna ten „napad“ ukradl nekomu, kdo ho vymyslel driv), pouziva se jednotne PAS (porucha autistickeho spektra).