Fóra › Ostatní › Soukromý: Kecací řádný léto 2023 › Odpověď na: Soukromý: Kecací řádný léto 2023
Odetta-mě tam pokulhává to srovnávání s velrybama-asi?do hlavy ti nevidím:-)
je to myšleno tak,že prostě velrybu nevrazíš na vodítko,nepřinutíš ji k něčemu fyzicky a tak…takže když to jde u těchto zvířat po dobrým….a jinak se to tam ani dělat asi nedá,že…
ale jak čtu knížky,články od Šusty-tak on sám říká,že je rozdíl mezi tréninkem a soužitím….
př.-byl u něj klient ze psem,a ten pes chtěl sebrat kdesi cosi fuj-prostě něco,kde by normálně člověk řekl -fuj,ne-nějak mu v tom zamezil a ten páneček nedělal nic-protože-pozitivka a tam -prý-i fuj a ne se nesmí říkat…
no takže následně v tom článku on vysvětloval,že klientovi řekl,at v tom psovi nějak zabrání….a pak vysvětlovcal,že v soužítí ze psem se člověk nevyhne -jak to říct?
no prostě nějakým zákazům a td…
že něco jiného je trénink-on dělá ty lama kozo kempy-prostě jdsu do ohrady trénovat s kozou/lamou-klikr,pamlsky a pak odejdu..
a pak něco jinýho je soužití s tím zvířetem,kdy jsem si 24/7
-a to,zjistil když strávil hodně,hodně času při natáčení seriálu s kozou pro tv,kde hrály ty kozy-nějaký asi?dětský seriál?a on tam nebyl vidět,a prostě trávil s těma kozama xxx hodin času všude možně-nejen v ohradě
tak pak říkal,že to je taky pak jiný,že už si člověk nyvystačí jen pamlsky/klikr-jak při trénincích
tím nechci říct-že tréninky jsou tu nununu,
a soužití je o trestech,ale že v tom soužití se prostě člověk nevyhne nějakýmu nastavení hranic,nějakýmu tomu fuj,ne a tak
kdežto vlastně při tréninku se používá jen pozitivno-je špatný věci ignoruju,dobrý odmněnuju chválím,-což chápu při učení triků-kozy,lamy,psa…
ale při soužití,kdy mi jde pes něco sežrat,někam lézt atd….se asi neobejdu jen s pozitivkou…
píšu to mžná divně-ty články o kterých mluvím jsou z PSÍCH SPORTŮ
já nevím-příklad-když budu ze psama cvičit,případně procvičovat -kroky,slalom,couvání,sedni,lehni-tak si vystačím s pozitivkou,pamlskama,míčkama,klokrem,a pochvalou
ale,když mě pes pude něco sežrar,někam poleze něco nevím-tak asi použiju občas fuj,ne….
-jasně můžu říct k noze,sedni,lehni,…
ale myslím ted když bude dělat něco co dělat nemá-že prostě taky je psovi potřeba vysvětlit-že žraní hnusů je fuj
a ted to řeknu na sebe-myslím,že vychovávám cvičím hoodně po dobrým,když to napíšu blbě u Dafiny jsem se o to snažila do roku-tak do roku nezažila co to je fyzická korekce-pak teda občas jo,protože se dostávala při setkání s jinýma psama/konma do takových stavů,že to po dobrým nešlo,nebylo to mlácení-ale spíš-něco jako-vnímej su tady-škubnutí,chytnutí tlamy….
Žeryk-tam člověk na něho stejně fyzicky nemůže….tak nic že,
ale jo u minulých psů jsem jela metodu-pamlsky,míčky,ale neposlechneš-když to uměl a trest byl fyzický-škubnutí za vodítko,netahání-škubniutí za vodítko…
a i když se snažím hooodně po dobrým-fakt o sobě NEMŮŽU ŘÍCT,ŽE BYCH NIKDY ZE PSEM NEŠKUBLA,NEPLESKLA MU PŘES TLAMU….tak to bych tadyx kecala ….