Fóra › Ostatní › Soukromý: Kecací řádný léto 2023 › Odpověď na: Soukromý: Kecací řádný léto 2023
PetraK
prave si myslim, ze je to tezky v tom, ze ty lidi proste nevi jak to udelat, jak zacit, jak si s tim pomoct.
jenze kdyz mas zakazany kino, tak se do nej bez penez nedostanes, kdyz mas zakazanou televizi a nemas zrovna zamcenej obyvak, tak se k ni dostanes velice snadno, navic treba v domech kde dneska je kuchyn a obyvak spolecnej a ani to treba oddelit nejde.
za me je to podobny jako treba s obezitou, on vi “kazdej” ze se staci trochu hybat a min jist hnusy ale kolik lidi to opravdu dokaze samo a bez pomoci? takze verim tomu, ze ty lidi vi, ze by meli nejak nastavit hranice, ale opakovane v tom selhavaji.
jenze kdyz obezni selhava ve snaze zhubnout 15 let, okoli si 15 let mysli, ze je mu to fuk a nic nedela. kdyz rodic selhava v te snaze 15 let, tak z toho vypadne rozmazlenej fracek.
treba moji rodice zakazaly sestre odejit na vikend k bejvalymu ale jak si sedli k veceri, segra skocila ke dverim a zmizela. A ted me rekni… je legalni treba to dite zamcit na zachode na 12 hodin, aby se to nestalo?
takze za me to tak jednoduchy neni, protoze snadno se to rika tomu, pro koho to snadny je, ale ti ostatni lidi proste nevi presne jak na to, potrebuji nejak poradit, pomoct… jenze syty hladovemu neveri, takze pokud ty to umis automaticky sama, tak neveris, ze hodne lidi to automaticky samo proste neumi.
a predpokladat, ze to kazdej v sobe ma a nejak se to automaticky nauci sam od sebe, to proste dokazou asi jen nebyvale inteligentni lidi ale i do skoly vetsinou deti chodi s tim, ze vetsinou jeste plynne nectou, nekdo je to musi naucit… tak jak to, ze ucit se cist, psat, pocitat, varit… to je bezny ale ucit se treba nastavovat hranice, to je teda podle tebe spatne, to nema existovat, to ma kazdej sam vedet jak se to dela? a proc teda tolik lidi potrebuje psychologickou pomoc, kdyz staci “Vedet ze bys to mela delat” ?
takze ne, opravdu to nestaci, a myslim, ze prave problem je v tom, ze vetsina lidi si fakt mysli, ze staci “tusit, ze bych mel neco takovyho delat”.
nekdo to v sobe ma, ale takovych lidi proste neni vetsina a i lidi, kteri sou uvedomely, vzdelani, chytri muzou mit bez pomoci problem, jak zrovna tuhle vec udelat.
ono v minulosti to bylo i snazsi tim, ze si mela leda televizi a chozeni ven, cteni se spis nezakazovalo, protoze to rozviji jinak a mela si dve hracky… k tomu obcas par facek a bylo. dneska se dat diteti par facek nesmi, televize jsou doma 4 a tezko zrovna kdyz ses v obyvaku a treba prebalujes mladsi dite ses schopna mit oci za roh ze starsi si to nepustilo v kuchyni