Fóra › Ostatní › Soukromý: Kecaci jaro 2023 › Odpověď na: Soukromý: Kecaci jaro 2023
Ahoj! Všechno je ? navrch, nic nestíhám. Čajdě držím palce a jsem ráda, že Ferinka dobře dopadla. Jinak jsem toho moc nepochytila, píšete toho hodně. 😀
K náhubku – neviděla jsem to video od Wami, ale klikala bych:
– pohled na náhubek (položený na zemi),
– nosetouch na náhubek (položený na zemi),
– totéž s náhubkem v ruce.
Tuhle první fázi bych nepodceňovala, aby asociace s náhubkem byla fakt pozitivní a silná.
Následně:
– náhubek bych dala dál od psa, aby k se k němu musel aktivně přiblížit (zas to ale nepřepísknout), a opět bych klikala zájem/nosetouche,
– totéž s tím, že s náhubkem hýbu (např. táhlým pohybem směrem od psa),
– pak zesložitím pohyb náhubku – hýbu s ním sem a tam, víc nahodile, a zase odměňuju nosetouch (pes by měl ten košík následovat),
– pak teprve bych začala odměňovat nos v náhubku (a postupně budovala výdrž od vteřinky),
– když je výdrž ve statice, zkoušela bych s náhubkem trochu hýbat směrem od něj a odměňovala výdrž (nos uvnitř) v pohybu (zase od sekundy a prodlužovat),
– pak teprve bych začala řešit přetahování pásku – trigger bude zřejmě přetažení přes uši, tak zase rozkouskovat a klikat to postupně,
– následně celé nasazení náhubku, za odměnu sundat a mlsík mimo košík,
– budování výdrže v zapnutém náhubku – odměňovala bych skrz košík,
– nakonec s nasazeným košíkem bych zkusila dát jiný povel (= i s náhubkem se normálně funguje).
Jestli si to sundává, jsou špatně nastavená kritéria. Nezapomeň, Mayo, že se mění vždy jen jedno kritérium a nespěchej tak. No, taky bych to měla někdy doklikat. 😀 Snad se k tomu dostanu dřív než za pět let. 😀