Fóra › Ostatní › Soukromý: Kecaci zima 2022 › Odpověď na: Soukromý: Kecaci zima 2022
Taky jsem tu, ale fazole nejim, tak je taky nevarim, tak to neporadim.
No ale letme gugleni
Fazole „těžko se vaří“ … jsou normální, když jsou sklizeny, ale stanou se odolné vůči změkčení, pokud jsou skladovány po dlouhou dobu – měsíce – při vysokých teplotách a vysoké vlhkosti. Tato rezistence je výsledkem řady změn buněčných stěn a vnitřků fazolí, včetně tvorby dřevnatého ligninu, přeměny fenolických sloučenin na taniny, které zesíťují proteiny za vzniku voděodolného povlaku kolem škrobových granulí. Neexistuje způsob, jak tyto změny zvrátit a udělat z obtížně vařitelných fazolí měkká jako obyčejná fazole. A neexistuje způsob, jak je před vařením odhalit. Jakmile jsou uvařeny, pravděpodobně budou menší než obvykle, a proto je lze před podáváním vybrat.