Fóra › Ostatní › Recepty – zeleninová, bezmasá a jiná jídla :-) › Odpověď na: Recepty – zeleninová, bezmasá a jiná jídla :-)
BÍLÁ BEZLEPKOVÁ ZELŇAČKA
Jelikoz jsem uklohnila na sraz 22 kotel zelnacky, pisnu recept pro ty, kterym zachutnala. Za me ideal rychla zimni vydatna polevka a i v lete treba studena osvezi.
Uvarim brambora ve slupce klidne den pred. Uvarim vejce natvrdo, taky klidne den pred.
Do hrnce vymackam stavu z kysaneho bileho zeli z pytliku (miluju Dobrovodske), zeli pokrajim na prkynku, at se to dobre ji a nemota na lzici jak spagety. Plesknu do hrnce, drobne osolim, opeprim, pokminuju a hned podliju, ne moc. Zeli varim na skus, at z toho neni slichta.
No a pak uz jen pridam oloupany a nakrajeny brambory a vajicka, hlidam konzistenci, at je to husty objemove. Dle potreby jeste podliju vodou, povarim, na zaver umerne velikosti hrnce zaliju smetanou (ideal 33%), malej kelimek ci dva. Dochutim octem, soli, peprem, necham chvilicku pobublat a je to. Opravdu doporucuju, vabne na pohled moc nevypada, ale o to lip chutna. 🙂 Neni treba nicim zahustovat, zloutky to zvladnou samy.
Na 5litrovou varku na sraz jsem pouzila dva pytliky Dobrovodskeho zeli, 8 vajec a asi kilo brambor?
Dobrou chut. 🙂