Fóra › Ostatní › Recepty – masíčkový › Odpověď na: Recepty – masíčkový
Kuřecí plátky s klouzkovou omáčkou (pro nás 2x 2 porce)
1 velké kuřecí prso (nebo 2 malá)
450 g hub (měla jsem pravděpodobně klouzky zrnité, k tomu dva hříbky a dva klouzky obecné)
200 ml krůtího vývaru
trochu 33% smetany
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
provensálské bylinky
(sušený) medvědí česnek
muškátový oříšek
plátek másla
olivový olej
Kuřecí prso jsem rozkrájela na šest plátků (dva velké a čtyři menší). Z obou stran jsem plátky osolila, opepřila a okořenila provensálskými bylinkami. Na směsi másla a olivového oleje jsem je zprudka opekla dozlatova. Plátky jsem si dala vedle na talíř.
Houby jsem rozdělila do dvou skupin (cc 50:50) – reprezentativní kousky jsem dala zvlášť od těch méně pěkných, které skončí v mixéru.
Na výpeku po mase jsem osmahla reprezentativní část hub zaprášenou drceným kmínem. Následně jsem tuto část hub dala stranou – budou dělat parádu v omáčce.
Ve výpeku po masu a části hub jsem osmahla cibuli. Přidala jsem k ní houby zaprášené drceným kmínem a dva stroužky česneku (rozmáčknuté nožem a následně nedbale nakrájené). Osmahnutou směs jsem zalila vývarem a povařila. V průběhu jsem přidala medvědí česnek.
Základ na omáčku jsem rozmixovala tyčovým mixérem dohladka. Přidala jsem trochu smetany a povařila. Do hrnce jsem přidala rovněž maso, aby se ohřálo. Do téměř hotové omáčky jsem nakonec přidala odložené houby. Chvilku povařila a dochutila solí a muškátovým oříškem. Omáčku jsem podávala s rýží.
Tip: Mít suché bílé víno, přidala bych jej.