Odpověď na: Soukromý: Kecací jaro 2022

Fóra Ostatní Soukromý: Kecací jaro 2022 Odpověď na: Soukromý: Kecací jaro 2022

cernej caj

MirkaD
    Uzij si vol o!

Milena
    Dekujeme za pavilon, aspon ten kdyz gorili v unoru nebyly:D tak pavilon:D

Ja si rikala zs ste v plny stehovaci fazi a zda se ze pilne tridite:D

Fifi
    Tak ja mela v 16 komplikovanej zapal plic, 8 mesicu nikdo nevedel co mi je a atb mi nasadili preventivne asi az po mesici nejakych vysetreni, ja si ro uz nepamatuju ale v kostce – 10 mesicu sem nechodila do skoly, nemohla sem vylezt ani do pul patra po schodexh, cesta na zachod jako cesta pres pul sveta, pak 25% funkcni kapacity plic, duseni pri zakaslani, kdyz me nekdo rozesmal, pravidelny rtg plic… a dychacak kdyz bude nejhur. V realu sem ho za tech 20 let pouzila tak 10x, pac nejhur je az kdyz se dusim a ve 3000 v horach jdu k zemi s tim, ze si myslim ze kazdou chvili zkolabuju – to je muj use case. Tak sem asi 8 let chodila na rtg a na plicni s diagnozou CHOPN a ono se to zlepsovalo a zlepsovalo a zustala mi jen zatezova/stresova dusnost a pak jednoho dne mi rekl, ze mam asi 85% funkcni kapacity, su zdrava, rekl ze mam uz jen astma a ze uz nemusim chodit. Poslal me na alergo (asi kvuli tomu astmatu) ale to sem nevedela ze tam to nekoho zajima, takze mi vzali krev napichali nejaky vzorky kytek a uz nikdy neobjednali.

Dychacak nepouzivam, jen ho s sebou vozim na hory a hodne kopcovaty vandry jako pojistku.

Uplynulo 12 let… a znama mi rekla, ze ma taky zatezovou dusnost leci se s tim na alergo a ze ma super pani doktorku ktera ji podporuje ve sportu /beha/ a ze ma normalne leky + dychak si ma davat pred aktivitou uz.

Tak sem zbystrila a rekla sem si, ze chci taky leky abych se furt nedusila, ze ono asi organisku nedela dobre, kdyz nedokrvuje periferie, a staci mi 10 minut rozcvicka a uz lapam po dechu, funim a sipu a do kopce vydrzim tak 20 metru bez toho abych se zacala dusit…

Tak sem sla na alergo, ona mi rekla ze dychak si muzu dat klidne kdykoli kdyz uz citim ze se blizi situace kdy nebudu stacit s dechem, klidovou spiro sem mela predpisovou, tak me poslala na spiro kde se drazdi plice nejakou drazdivou latkou a tam sem mela spiro v norme, takze se sice dusim treba po schodech do druhyho patra, lapam po dechu a nemuzu ani pozdravit, ale mam krasnou spirometrii na BPT testu a negativni vysledek.

Takze proc se dusim nevim, proc mi na to teda pred 20 lety napsal leky nevim a ze mi v pondeli rekla zw chopn nelze mit a pak nemit, takze sem ji asi nikdy nemela, tak to taky nevim.

Je mi vlastne fuk, co sem tenkrat mezi 16-24 rokem ale su stastna ze uz to nemam a nikomu bych to neprala, sipavej hykavej piskavej dusivej dech, vzsycky mi rikali mamute zahykej, to me rozesmalo – zacala sem se dusit a hykat jako osel jak sem lapala po dechu a mezitim sem prave piskala a chrcela, takze to proste fakt pripominalo hykani 😀