Odpověď na: Recepty – masíčkový

Fóra Ostatní Recepty – masíčkový Odpověď na: Recepty – masíčkový

#137109
cernej caj

Masickovy recept ze zviretniku
kure po recku / kure na recky zpusob / recke kuratko

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/recept-kure-bezlepkove-recky-citron.A170928_152358_p_zviretnik_kosa

az ho zas nekdo bude hledat:) a kdyby nahodou zviretnik nejel, tak vykopiruju jednoduchy vycuc Liky skveleho receptu


Tento recept je prajednoduchý na přípravu – kuře se naporcuje, nakrájejí se oloupané syrové brambory a všechno se to promíchá s marinádou. Můžete nechat nějakou tu chvíli (hodinku – dvě – přes noc?) odstát, anebo péct rovnou.

Teď podrobněji. Základní recept vychází ze skoro dvoukilového kuřete, ale já dělala ze dvou (celých) stehen. Brambor a koření se dá prostě přiměřeně méně.

Takže jedem:

1 kuře, s kůží
brambory – 3 velké, rozkrájené na větší kusy

Na marinádu:

1 polévková lžíce soli
1 čajová lžička mletého pepře
1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (pomlela jsem ho v kávomlýnku)
1 vrchovatá polévková lžíce sušeného oregana
6 stroužků česneku, jemně nasekaného (já ho prohnala lisem)
cca 1 deci čerstvě vymačkané citronové šťávy (zhruba z jednoho velkého citronu, možná dvou)
cca deci olivového oleje

Na pečení:

cca deci a půl kuřecího vývaru (já si pomohla sušenou kořenovou zeleninou ve vodě)

A na úplný závěr (na talíř) troška čerstvého oregana.

Dáme péci. Nezakryté. Pečeme při 220 °C asi 45 minut. V půli pečení porce masa obrátíme – vlastně jen vymácháme ve šťávě a znovu obrátíme kůží nahoru. Můžete tak vymáchat i brambory, ale nutné to není

  • Odpověď byla upravena před 3 měsíci uživatelem cernej caj.