Odpověď na: Recepty – masíčkový

Fóra Ostatní Recepty – masíčkový Odpověď na: Recepty – masíčkový

#137109
cernej caj

    Masickovy recept ze zviretniku
    kure po recku / kure na recky zpusob / recke kuratko

    https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/recept-kure-bezlepkove-recky-citron.A170928_152358_p_zviretnik_kosa

    az ho zas nekdo bude hledat:) a kdyby nahodou zviretnik nejel, tak vykopiruju jednoduchy vycuc Liky skveleho receptu


    Tento recept je prajednoduchý na přípravu – kuře se naporcuje, nakrájejí se oloupané syrové brambory a všechno se to promíchá s marinádou. Můžete nechat nějakou tu chvíli (hodinku – dvě – přes noc?) odstát, anebo péct rovnou.

    Teď podrobněji. Základní recept vychází ze skoro dvoukilového kuřete, ale já dělala ze dvou (celých) stehen. Brambor a koření se dá prostě přiměřeně méně.

    Takže jedem:

    1 kuře, s kůží
    brambory – 3 velké, rozkrájené na větší kusy

    Na marinádu:

    1 polévková lžíce soli
    1 čajová lžička mletého pepře
    1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (pomlela jsem ho v kávomlýnku)
    1 vrchovatá polévková lžíce sušeného oregana
    6 stroužků česneku, jemně nasekaného (já ho prohnala lisem)
    cca 1 deci čerstvě vymačkané citronové šťávy (zhruba z jednoho velkého citronu, možná dvou)
    cca deci olivového oleje

    Na pečení:

    cca deci a půl kuřecího vývaru (já si pomohla sušenou kořenovou zeleninou ve vodě)

    A na úplný závěr (na talíř) troška čerstvého oregana.

    Dáme péci. Nezakryté. Pečeme při 220 °C asi 45 minut. V půli pečení porce masa obrátíme – vlastně jen vymácháme ve šťávě a znovu obrátíme kůží nahoru. Můžete tak vymáchat i brambory, ale nutné to není

    • Odpověď byla upravena před 3 roky uživatelem cernej caj.