Fóra › Ostatní › Kecaci jaro 2021 › Odpověď na: Kecaci jaro 2021
který ne,který jo
no, to je právě ten problém. Eště když přečteš jednu dobrou, tak fajn (která to je? jdu si ji koupit!). Když jich přečteš 10, v každé je to trochu jinak a ty pak místo abys zareagovala hned, intuitivně a pravděpodobně správně, začneš přemýšlet, že v téhle knížce psali, že by se v takové situaci mělo tohle, ale v jiné psali, že tohle by se nemělo… a pak uděláš něco – pozdě, nepřesvědčivě a nejspíš úplně špatně.
Určitě v žádné knize nenapíšou, že agresor může spát v posteli – napíšou 100+1 důvodů proč ne, že ho máš vykázat do pelechu a jak ho k tomu donutit a oddělit a co nikdy a NIKDY nedělat a… a pak ti přijde ten agresor a není to sranda a občas je to o ruce, ale zrovna to spaní v posteli mu dá strašně moc. Ale když si ho tam pustí někdo míň vnímavej, skončí na pohotovosti a pes na injekci.
Kdo je na psy tupej od přírody, neměl by si je pořizovat, protože to nezachrání ani celá knihovna psích knížek a profi cvičitel. Vyseká je z nejhoršího, pokud už ten vztah není úplně zprasený, ale nikdy tam nebude „TO“ – a není blbost mít psa s kterým si nerozumím a s kterým teda pod vedením výcvikáře dokážu tak nějak žít?
Kdo má na psy buňky, měl by začít intuitivně. Nasekáš chyby, ale ty nasekáš stejně a tohle budou tvoje chyby a máš šanci reagovat včas. A budeš si dohledávat jen to co skutečně potřebuješ a budeš nad tím přemýšlet a vybereš si to, co sedí na tebe a tvého psa.
Učila jsem lehni hodně psů – a taky jsem použila hodně metod, protože někteří potřebovali hodně specifický přístup. Některé nenajdeš v žádné knize – přesto fungovaly. NA TOHO KONKRÉTNÍHO PSA. A vo tom to je.
Vaška jsem dlouho vlastně neučila NIC. To taky nebylo úplně jednoduché uznat a pochopit a taky to asi v knížkách nenajdeš. Třeba zrovna tohle by asi mohla dobře odhadnout Wami, on její Denny měl s Vaškem hodně společného, ale asi tě nenapadne brát agresora ke cvičiteli a asi bys hodně hleděla kdyby ti doporučil držet se těch dvou povelů co zná (sedni a dej pac) a učit jen normálně žít. Protože ZA JINÝCH OKOLNOSTÍ výcvik posiluje člověkopsí vztah a má spoustu pozitiv. Ale ty okolnosti jsou právě to, o čem se v knihách nepíše.