VELKÁ VODA

Nedávno měla Peťa AP na Zvířetníku článek o velké vodě, která je zaplavila v roce 1997. Článek psaný tak, že když ho člověk četl, jako tam byl.  A nebylo z toho člověku dobře.

No a je to tady zas a opět s velkou intenzitou.  A člověk už tentokrát moc dobře ví, co to obnáší. A víme to teď i my, kterým se voda vyhnula. Já jsem kdysi v roce  2009, když řádily povodně jinde, poprosila Zvířetník, zda nemůžeme pomoci. Protože přímá pomoc je ta nejlepší. A podařilo se to. Teď prosím na Zvířetníku znovu. Chtěla bych moc a moc pomoci, podat někomu pomocnou ruku. A říkám si, že když si kolikrát pomáháme tady mezi sebou, můžeme se tentokrát třeba propojit pro pomoc někomu jinému a přidat se pak ke Zvířetníkům.

Nutkání napsat svou prosbu a tenhle článek vlastně přímo navazující na články AP, vychází z mého telefonického spojení s Peťou (AP). Od soboty bydlela ve sklepě a nepřetržitě, i v noci, vybírala vodu na kterou už čerpadlo nestačilo. Nabrala dva kýble vody, vynesla ven a … nestalo se nic, to je jasný. Voda prosakuje do domu zdmi ve sklepě a nezastaví se. Pak se zastavilo čerpadlo a my jsme doma řešili, zda a jak k ní dostat čerpadlo nový. V okolí jsou všechny vyprodané, dopravci o víkendech nedopravují. I když jsem je pro jistotu zkoušela vyhledat všechny a obvolat, jestli v téhle krizové situaci někoho z nich nenapadne se zapojit. Nenapadlo. Pak přišel Brtnik s myšlenkou, že to zkusí zítra ráno poslat po některém z řidičů u nich. Nepomůže to sice aktuálně, ale jak říkala Peťa, čerpadlo bude potřebovat i potom, aby dostala vodu z domu ven.Teď když jsem s ní mluvila naposled, už je čerpadlo nejmenší problém. Praskl val a valí se na ně voda z Odry. Jak to dopadne? Koho to vezme, koho to vynechá… neví se. A tak už neběhá s kýblema, ale nosí věci do patra.

A já jsem tady trapně v suchu propadla vzdálenýmu zoufalství, na který ty lidi tam a nejen tam, všude, kde je ohrožuje voda, nemají čas. Protože musí zachraňovat, co se dá. A ve svých obavách jsem popadla telefon a zavolala Zaně ze Zvířetníku. Hodné Zaně, která mému zmatku dala řád a myšlenky. Díky, Zano i tady na Zrzavcích.

A tak se chci zeptat a poprosit, jestli dáme dohromady, co kdo můžeme, a pak, až se budou počítat ztráty, pomůžeme a přihodíme, co jsme dali dohromady ke Zvířetníku. Myslím, že i v řadách Zvířetnických bude víc lidí, kterým voda zkomplikuje život a že nebudeme muset hledat, kam nejlépe svou pomoc nasměrovat.

Děkuju všem dopředu a z celýho rezavýho srdce.

 

16 komentářů u „VELKÁ VODA

  1. Ahoj čivavko,
    píšu trochu v komatu, protože už od víkendu zase zápasím s nějakými zdravotními neduhy, teď ještě třetí den za sebou mám motolici jak po opici, asi od skříplého nervu, včera mě vezli z práce dom, že se báli mě pustit na kolo, bo jsem chodila po chodbě s rukou na zdi, abych nevrávorala…

    K té pomoci – píšeš, dáme, co kdo můžeme – myslíš tím peníze? Něco jiného?
    Bude někdo shromažďovat požadavky? Někdy je totiž živelná pomoc v sebrání všeho možného horší než lepší. Lidé odkládají své staré hadry, staré gauče… u nás ve speciální škole Diakonie mají dokonce na dveřích ceduli – prosím, neházejte nám přes plot do objektu oblečení.
    Spoustu nákladů proplatí pojišťovny – takže si lidé z pojistky raději koupí nový gauč než si domů tahali vypelichaný darovaný. Vidím to především na finanční pomoc, krmení pro zvířata, úklidové prostředky… tuny úklidových prostředků.
    Ideální by bylo získat seznam toho, co konkrétně někdo potřebuje (včetně množství) a pak se ten seznam pokusit vykrýt. Bude to někdo koordinovat?
    Mávám – a esli neumru, stavila bych se v neděli?

  2. Samozřejmě se přidám, přes Zviretnik je dobrý nápad, určitě se přidá dost dalších lidí.

  3. Strašně ráda bych přispěla aspoň malou částkou konkrétně. Poté, co jsem Ap i její maminku poznala osobně (nasbíraly a dovezly mi dom až pod nos hromadu medvědího česneku) a já je málem udusila suchou bábovkou jsme si pak dlouho povídaly o jejich koních… a našich mazlíčkách a taky řádně zdrbly Ešusovou.
    Ap i maminka jsou velmi laskavé a hodné dámy. 🙂
    A zvláště po přečtení silných článků na Zvířetníku o minulé povodni a záchraně koníků, bych ráda směrovala finanční příspěvek přímo pro Ap.

  4. Říkala jsem si, že vymyslíš nějakou pomoc. Mě napadl Člověk v tísni, kterýmu věřím. Ale půjdu do něčeho s vámi.

  5. Co jsem videla v tv, pozaduji se nejvice uklidove prostredky a balena voda, ovsem problem asi je, jak to tam dostat, nekde neni nic prujezdneho. A taky kam.

  6. Ahoj všem a moc děkuju za kladné reakce.
    Vezmu to postupně. Resp. odzadu 🙂

    *Vybranou částku bych – když budete souhlasit – připojila k tomu, co se vybere se
    Zvířetníkem, protože myslím, že je lepší ty částky spojit, aby toho bylo víc???

    * a nebo pokud budete chtít – hlasujte – pošleme co vybereme přímo AP

    Mluvila jsem s AP i Janou, její maminkou, voda opadá, sklep, kotel zatím pod vodou. Elektrika stále nejde a je možné, že nepůjde až do pátku. Jsou to holky statečný, drží se.

    Thielli – věci ne, věci já nikdy ne, vždy si ověřím místo, kam směřuju peníze a posílám peníze, protože nevím, co dotyčný potřebuje. Vlastně ano jednou ano, byla to taky povodňová pomoc Zvířetnická, kdy nejdřív šly peníze a posléze, protože to bylo v zimě, jsme kupovali dárky vánoční, každý něco koupil napsal na to, zda to je pro ženu, muže, dítě, věk… aby měli něco pod stromečkama. Byl to tehdy moc dobrý nápad.
    Věci, voda, úklidové prostředky půjdou a jdou přes různé nadace, toho je vždy, myslím dostatek, zato peněz vždy naopak. V roce 2009 se vybralo cca 35-36 tisíc a vybraná paní si za to koupila lednici, pračku a věci, které nutně potřebovala sama.

    Míla z Prahy – jasně, Člověk v tísni, různé Diakonie a tak, taky věřím, je tam ale to, že prostě oni musí mít něco na provoz, a když to udělám takhle, tak ani halíř neubude a jde to přímo tomu člověku.

    1. Tak poslat to přímo Ap by nakonec asi bylo nejlepší. Všechny jí známe, peníze bude určitě potřebovat a měla by radost 😊.

  7. Když jsem loni byla po úrazu nemožná, staraly se o mě úžasně ženy ze zdejší charity, tak teď bych chtěla přispět na charitní účet, teda musím počkat, až mi pozítří přijde důchod.

  8. Souhlasím s Petrou s tím, abychom poslali/y peníze, jestli budou směřovat k Ap nebo někomu jinému, nevím. Počkala bych , až Ap zjistí škody a pak se můžeme rozhodnout.
    Na tu vánoční akci pamatuju, to bylo pěkné, to nebyly věci nutně potřebné, ale pro potěchu duše…

    1. Ano já bych ještě vyčkala, protože AP sama může vyhodnotit, že není třeba, a já opravdu věřím tomu, že pokud se ani mezi jinými Zvířetníky nebude nalézat někdo v nouzi, potřebný, tak ta cesta, kdy informace dodají ti, kteří přímo tam pomáhají, je funkční. Osvědčila se mi už tehdy.

      To s těmi vánočními dárky byl tehdy krásný nápad moc. Hrozně se mi to líbilo, protože to těm lidem udělalo radost v čase těžkým, bylo to o lidství a pardon, bude to znít asi trapně, ale o hřejivým lidským konání.

  9. Holky, ja bych tuze rada pomohla. Ale ceka me zanedlouho technicka s autem, nevim, co to bude stat. Dneska jsem aspon nakoupila par nezbytnosti a dovezla je do zdejsi potravinovy banky.

    1. V pohodě Fifi a ostatní, tohle není za á muss a za bé, je jasný,že někdo dá sem, někdo támhle a tak podobně.

  10. HALOOO HALOOOO, POTŘEBUJU PRO PEŤU SEHNAT PLYNOVEJ KOTEL A NĚKOHO, KDO BY HO POSLÉZE V TOM BOHUMÍNĚ NAINSTALOVAL.

    NEUMÍ NĚKDO POMOCI?

  11. A co jsem hlavně zapomněla!!! Včera jsem s Peťou mluvila chvilku déle. Dnes voda opadla – ještě ne vše, ale z velké části ano a tak se začíná pracovat. Mám nejen poděkovat, že na ně myslíte a taky vzkázat, že máme svou pomoc směřovat k někomu opravdu potřebnému, kdo je na tom mnohem hůř, než oni. Že oni si poradí. Takže vyrazím hledat toho potřebného. A pak to dám do placu a rozhodneme se.
    Držte teď palce, aby ten pán přes kotle nejen k Petě dorazil, ale hlavně, aby došlo na ten kotel samotný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..