Hádej, hádej hadači – díl 59.

Dnešní hádanka je přírodopisná a zároveň bez řešení.

Páč já ho neznám ale vy třebas jo. A nebo budete bádat – na což já nemám už čas a vybádáte to. 

Tak to první je kytička – něžná, bílá a jarní a hajní – znáte ji někdo? (foto bohužel nekvalitní, jako vždy, ale myslím, že pokud někdo ví, tak mu to lehký rozmazání vadit snad nebude 🙂

 

Ta druhá je mykologická a jde buď o jeden, nebo dva druhy. Oba se vyskytují na našem záhoně či trošku mimo něj, ale primárně v kůře. O té první říká Brtnik, že když vyrostla u nich v práci na záhoně v mulčovací kůře, seběhli se kolegové a byla o to “pranice”. Neb se prý jedná o vzácnou – cizí?? – houbu, která navíc na té kůře prý naroste jen jednou a pak už vůbec. To je tuhleta a má být výborná nějaká delikatesní:

Pak tam na záhoně hnízdí ešče todle:

Což mi přijde nějaký smržovitý jedinec či co. A myslím si, že to není ta stejná houba v jiným stádiu růstu. 

Tak co? Pustí se do toho někdo, aby to vybádal?

 

33 komentářů u „Hádej, hádej hadači – díl 59.

  1. To první je podle mne česnek. Pokud jsi to nepoznala, tak asi česnek podivný – dlouhé tenké listy. Zkus kousek utrhnout, rozemnout a očichat.
    Zbytek vidím na nějaké smrže. Smrž šedočerný? A smrž obecný?

  2. Já si myslím, že to česnek podivný není, protože má buclatější květy, víc uzavřené, jsou jako stínidla lampiček. Bohužel je to zaostřené tak, že není moc dobře vidět středy květů, ale já se budu držet při zemi a tipnu si, že se jedná o bílou ladoňku.

  3. Z hub ta první fotka je taková… moc z ní nepoznám. Trochu mi to přijde jako ucháč, ale klidně by to mohl být i nějaký smrž, nebo kačenka (což je asi i pravděpodobnější, obzvlášť jestli to rostlo u toho zbytku). Ten zbytek bych si tipla spíš na nějakého smrže než na kačenku, ale já to nemám v oku, nikdy jsem je naživo neviděla. Kačenka by měla mít klobouk přirostlý jakoby na špičce třeně, smrž de facto tvoří s nožičkou jeden celek.

  4. a já sem tetkonc v pasti. Páč ladoňka a nebo snědek? Klikám mezi oběma a obojí mi přijde vždycky že je víc pravdě, pak kliknu na ten druhej obrásek……. a sem v loji.

    1. Neprohlížela sis ty květy z rubu? Betlémská hvězda (snědek) má na okvětních plátcích z rubu zelený pruh.

  5. Kytku nepoznám, mosela bych použít mojí šikovnou aplikaci na kytí, ale to by byl podvod
    Mozkohoubu neznám…a ty poslední, jestli smrž, nebo kačenka, to bych poznala až po rozkrojení…

  6. Kytka je podle mne snědek a houby budou smrže, druh bych se neodvážila určit, ale z mulčovací kůry rostou smrže, kačenky vypadají trochu jinak…

  7. Ale jste bohatý páni. Smrže sežrat všecky. I ty nepojmenovaný. 🙂

    Myslím, že zde stejnou kytku i s běláskem pověsil 13.5 náš fototůůůrista.
    Jak se kvítek jmenuje netuchám a Čajda nesmí ani naznačovat. 🙂

    1. ajo, pravdu máš Kuskusi – čajda má tam takovou fotku s motejlem, třeba podle toho by se to dalo najít? Naznačovat může, pokud ví, páč já to fakt nevim . Taky myslím, jako Asteris a Eva, že ten smědek, ale pak číhnu na tu ladoňku a jsem v klinči.

      Smrže sežrat všecky.
      😀 a já se bála, že dneska neuvaříme 😀

  8. Právě jsem dodělala vymazlený bezinkový sirup. Je luxusní, nádherná zlatá barva a silná chuť po bezinkách.
    Zato švédské kuličky – hnus ( patlala jsem poprvé) a letěly oknem. Strakám chutnaly náramně. To byl ale nápad dochucovat maso mletým novým kořením a muškátovým oříškem. Asi jsem to přepískla, nebo možná jen nezvyk z té kombinace. . .
    A bešamelová omáčka ke kuličkám – fialový hnus a to jsem dala skoro o polovinu měně mouky. Těžká, smetanová, hutná, v horku se nehodící záležitost. Trochu jsem ujedla s bramborkem a zbytek letěl do záchoda. A pak, že důchodci nemaj prachy. 🙂
    Ach jo, tolika skvělých surovin přišlo vniveč.
    By mě zajímalo jak ty origoš IKEAcké kuličky chutnají. Máte zkušenost?

    1. Ahoj, Kuskusi, tak švédský kuličky z IKEY byly zatím vždycky moc dobrý. Úroveň zpracování tamního nábytku šla sice rapidně dolů, ale tahle záležitost zatím odolává. Jsou výborně ochucený, k tomu celkem slušný vařený brambory (hranolky mi připadají přes čáru, to už by bylo moc mastný), omáčka asi z pytlíku, ale kupodivu gut. Vždycky si k nim beru malej pytlíček se solí a s pepřem, neb to ráda ostrý. Brambory trochu rozkrájím do omajdy a dochutím. A nakonec zežeru takovej kydanec brusinkovýho džemu, kterej mi dají na talíř 🙂

      1. Díky za odkaz. Já natrefila a ozkoušela recept na “pravé švédské kuličky” s úúúplně jiným kořením do masa a omajda sestávala toliko z másla, mouky, šlehajdy a vývaru.
        Spousta čtenářů pod článkem pěla ódy jak jsou výborné. Můj výtvor mi nechutnal. Ono také záleží na kuchaři, žáno. 🙂 Mívám výkyvy. 🙂

  9. joj, bezinkový sirup – se těším, až budem usalašený doopravdy, až budu mít hotovou kůchňu a budu moct taky taklenc patlat.
    Ikeácký kuličky jsem nikdá neměla, ale lidi to tam jedí, tak to asi bude jeditelný. Možná toho koření ubrat? von ten muškát je echgold pronikavej. Já se přiznám, že s ním jen opravdu velmi jemně. Jinak mletinu ochucuju tříkrálovou klasikou P+P+S – pepř, paprika, sůl a spoustu bejlí nějakýho -nejvíc tymián, na tom hodně ujíždím, pak levanduli, rozmarýn, bazalka. Jednou jsem to přepískla právě s rozmarýnou ovšem a taky to nebylo úplně vončo 😀 . Bešamel jsem zkoušela jednou, vyšlo z toho podivný patlámo-matlámo-paprťála a taky to letělo směr mísa 😀

  10. Esusova
    Vim najisto tu prostredni fotku. To rostou Taliprdovi mozky do zasoby. 🙂
    Smrze jsem asi v zivote nejedla – jak to chutna? Nepiste, ze jako houba. 😀
    Stejne tak jsem nemela ikeacky gule, ja vlastne v Ikee nikdy ani nebyla.

    Kuskusova
    Jak delas bezinkovej sirup? Je to hodne patlani? Tu zrovna zacal bez kvest, tak ze bych se vybicovala?

    1. Recept na bezovou šťávu jsem našla na netu. Svařím cca dva a půl litru vody a do vychladlé ponořím asi 40 květů bezu. Neoplachuju předem, jen vyberu příp. broučky a odstřihnu hrubší stonky. Oser je to a pyl je po celé kuchyni, ale sirup má pak pěknou barvu. Píší, že se má přidat nakrájený citron i se slupkou. Já neměla bio tak jsem do vody vymačkala šťávu ze tří citronů a všechno to nechala den a půl vyluhovat. Potom květy vytáhla, zbytek přecedila přes tenkou bavlněnou utěrku do hrnce, nasypala kilo cukru a měla jsem ještě trochu třtinového tak ho tam vrzla taky a na sporák zahřát a sem tam míchnout až se cukr rozpustí. NEVAŘIT! Max. do 50 stupňů, aby se zachovaly všechny vitamíny minerály a léčivé látky, či co v tom bezu vlastně je. 🙂 Teplé naliju do nahřátých sklenic a zašroubuju.
      Tenhle sirup do Vánoc nevydrží, bo konzervant je toliko cukr + citron a sklenice už se dále nezavařují, ale tři čtyři měsíce dole ve špajzu dá v pohodě. 🙂
      Fifi a je strašně dobrý.

  11. To nezni tak hrozne, ze bych prubla? Diky! A v jakym stadiu kvety sbiras? Tu to zacina nakvetat, asi by bylo na case? Protoze za par dni pak bejvaji v plnym kvetu obaleny msicema, co mam vypozorovano, neoplachovat si nedovedu predstavit. Nevahej a var?

    1. S mšicemi je problém. Jak píšeš, Fifi, jakmile stačí bezinky vykvést, obalí je ty malé černé hnusy.
      Já měla letos štěstí, natrefila jsem na keř mšic prostý. Taky jsem šmatlala daleko. Chci zajít ještě jednou natrhat trochu květů na usušení na čaj. S lipovým květem a lžičkou medu můj nejoblíbenější.
      Jsem zvědavá jestli mšice keř už objevily.
      Bezinky ke sběru na šťávu musí být kvetoucí, bobulky úplně rozvinuté, lístečky žluté od pylu.

  12. Kuskusova
    Zkusim zitra obrazit kere a obhlidnout stav msic. Obavam se, ze kvety v pylu budou nepouzitelne skrzeva ty maly svine.
    “Taky jsem šmatlala daleko.”
    AAAle to se dobre cte! Super, ze si muzes uz takhle vyrazit. 🙂

    1. Stejně jako Fifijovou mě potěšila zmíňka o tom, že jsi došmatlala daleko!!To j supr zprávička!! Stihla jsi ten česnek?

      1. Kamarád byl na prochajdě u Odry a dotáhl mi ho hromadu. Natrhal první mladé výhonky a to byla síla. Nadělala jsem z medvědího česneku pesto a vařila za měsíc asi 86x “zelené špagety” s českým parmošem Grana Padano. Ukrutná dobrota, přežrala jsem se a dušička (nebo mlsná huba) má zase na rok pokoj. 🙂

  13. Huž jsem tady. Jak si to kdo dovoluje, nepustit mě dom?? Škandál!!

    Takže jste to vybádaly? Květena bude smědek teda asi nejspíš a nejblíž řešení houby byla Kuskusová s tím bohatnutím, páč to vypadá – to špičatý- že by měl být smrž kůromilnej, za kterej dostanete v nějakým výkupu až tři litry! Mohli jsme mít tak patnácet !! Jsem se shodou okolností přefčírem dočetla na Seznamu. To kulatý mi přijde jiný, ale nemám to jak ověřit, chtělo by to klofnout nějakýho mykologa. Zajímací na tý houbě je – kdo to nečetl – že ona tam vyroste pouze a jen jednou jedinkrát. Pak už prt. Takže nezbohatnem. 🙂

  14. Zcela O.T. – zítra jdu na kontrolu na urologii – jestli mou ledvinu opustily ty zbylé kameny 🙄a měli by mi vyndat stent. Prosím o palcodržení mezi desátou a dvanáctou.✌ Nevím, co by se dělo, pokud se kameny rozhodly zůstat, ale ležet ve špitále se mi moc nechce, už jsem toho za poslední rok užila dost.🤢

  15. PetraK
    KULATOU MOZKOHOUBU jsem si stáhla do mobila a poptám se v houbařské skupině,
    tam je šéfíkem přední mykolog, takže bude určo vědít.

    1. Super -díky. Taky si myslíš, že jsou to dva druhy, že jo?
      Tamto špičatý by mohl být ten smrž kůromilný, ondynoj jsem o něm shodou okolností četla – výkup fakt kilo za tři litry, takže to jsme prokoučovali, páč příští rok už to podle toho článku, neporoste. A co je tudleto kulatý to netuším vůbec. Takže dík za zeptání, přední mykolok, pro toho to bude brnkačka 🙂

Napsat komentář: Anonym Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..