Aneb – co je k jídlu zdravý nemusí bejt ešče hnusný 😀 . Naopak.
Tohle jídlo je děsně dobrý.
Tohle jídlo je děsně jednoduchý.
Tohle jídlo je v podstatě rychlý.
Tohle jídlo je v podstatě levný.
A co hlavně – JE TO BEZLEPKOVÝ
A je, řekla bych i zdravý. Zvlášť když sáhnete po nějaký tý nemarketový variantě ingrediencí a nakoupíte kvalitní.
Takže o co jde? Kombinace jáhel a kysanýho zelí v hlavní roli, trošku tam sekunduje sýr a vajíčko. Koukla jsem na recepís a zjistila, že mám v podstatě šécko, jen těch jáhel jsem neměla hrnek a půl, ale jen hrnek, takže jsem to tomu uzpůsobila. I tak toho byl kopec.
Měla jsem k dispozici:
hrnek jáhel, takže jsem potřebovala
hrnek vody
hrnek mléka
500 g zelí
sýr – dala jsem půlku bločku eidama
dvě vejce /od sousedovic slípek/
domácí vegetu, co jsem si sama dělala (ta tam ale nemusí být, už v původním receptu říkají, že můžete, nemusíte)
bobkáč až z Jugošky, co mi přivezla sousedka
cibuli
olej
sůl, pepř a trošku papriky
A to je šécko.
Jáhly jsem proprala nejdřív studenou a pak 3x horkou vodou-páč z nich je zapotřebí takhle dostat hořkou chuť – to způsobí právě ta vroucí voda. Oproti receptu jsem započala trošku sofistikovaněji- protože jsem jáhly nedala jen tak vařit do tekutiny, ale jako to dělám s kroupama a rýží – osmahla jsem si cibulku, osolila ji, opepřila a na chvíli tam potrápila ty jáhly. Až potom jsem je teprve zalila tím hrnkem vody a hrnkem mléka, vhodila ten bobkáč. A nechala vařit. Do měkka. Mezitím jsem další cibulku hodila na olej do rendlíku (dostatečně velkýho, abych k tomu pak mohla přidat i ty uvařený jáhly a ostatní a mohla to v něm zapéct.). Opět osolila a opepřila, což způsobí, že cibulka tak jako trošku zkaramelizuje, přihodila jsem tak nějak tý vegety, chvilu potrápila, přisypala trošku papriky, zamíchala a vkydla pytlik kysanýho zéli. Promíchala řádně a nechala chvilku, ať se zéli činí. Pak jsem to odstavila a přimíchala už hotový jáhly (tekutina už je tou dobou fuč, neboli vcucla se do jáhel). A poté strouhaný sýr. Už v tomhle momentu jsem si zkusmo nandala na talířek a………….výýýýborný!! Výborný! Když bude někdo extrémně línej, může si říct, že má hotofson 😀 . A nebo to může dotáhnout až do konce recepísu, kterej praví, že – vmícháme žloutek – a z bílku ušlehaný sníh a dáme zapéct na 40 min. do trouby na 200° C.
DOOOOBROU CHUŤ!
P.S. během vaření jsem stihla vymyslet i něco geniálního pro ohařiska – to budete koukat!