To sem teda zvědavá

Trochu mě zaskočily.

Jáhly.

Ešče nikdá sem s nima nepracovala. Dneska jsem unavená, chci jen udělat rychlou, výživnou zeleninovou poblifku a co jako zavářku??? Sem dumala. Pak jsem si vzpomněla, že jsem v nějakým svým svatým nadšení koupila jáhly, že vyzkouším nějaký recept- tuším že to bylo jáhlový rizoto ze Zvířetníku. Že by Marička?? Už nevím. Nicméně dosud na něj nedošlo. Ale napadlo mě, že by se to dalo použít jako zavářka třeba, když tady nic zrovna nemám.

Kouknu na net! Jasně. Zadám heslo jáhly-poblifka a vidím, že ano, dá se to použít v polífce, dokonce je tady i nějakej recepis. Tak jen v rychlosti kouknu, jak se jáhly používaj, abych neudělala botičku…. aha, aha…. spařit, aby se odstranila hořká chuť. A pak s tim šup do poblifky. Výborně, to mi naprosto vyhovuje.

Takže na to vlítneme, nakrájíme cibuli, mrkev, celer, petržel, pórek, kus krásnýho zelíčka, nasekáme česnek, nadrobíme sušený houby. A spaříme ty jáhly. Supr, pohoda. Rozpálíme olej, mrskneme tam tu cibuli, chvilku ji potrápíme a pak tam přihodíme ten kybl nakrájený zeleniny i s houbama, taky chvíli potrápíme, no a tetkon milý jáhly. Odsypala sem do hrníčku podle mne tak akurát množství těch pidikuliček a dumala, ešivá vono to bude dostačující?? Sou malinký takový, bude jich dost??? No uvidíme, když tak tam zakvedlám vajíčko. Vhodila sem spařený jáhly, promíchala, zalila vodou a přidala na teplotě, ať se to vaří.

Nedělo se nic, pak se to začlo vařit a přišlo mi, že tam těch kuliček je vážně moc málo. No co, bude to teda taková lehčí polífka, nebo přidám ty vajíčka dvě.

Jako ….. myslim, že vajíček nebude potřeba dumala sem o chvilku pozdějš, když jsem polífku ve varu promíchávala. To sem teda zvědavá, ešivá já sem jich tam nedala nakonec až nějako trochu moc????????

Tak jako ………… vono záleží na úhlu pohledu. Kdyby si člověk dál trval na poblifce, tak jo. To ano.  Dala sem jich tam moc. Ale……… vzhledem k tomu, že poblifka zmizela a mám místo toho obří hrnec rizota……. tak možná ani ne, je jich tak akurát 😀 😀 😀  A máme zdravý jídlo, i dobrý, podle ochutnání…..jen….

To sem teda zvědavá, kdo to bude jíst, když v lednici máme pekáč nezdravýho pečenýho masa 😀 😀 . Žrádla jak pro regiment. Ne že by to nešlo zkombinovat, že jo. Nezdravý maso a  k tomu zdravej kýbl jáhel se zeleninou……… ale………sme jen dva. Asi vyrazim do Armády spásy, tam by se to mohlo šiknout, ne? 😀

4 komentáře u „To sem teda zvědavá

    1. No volat jsem mohla, ale hrneček nedbal, trošku 😀 . Dát to čoklidům mě bohužel vůbec nenapadlo! Příště ale ! dík.

  1. 😀 Nekdo jahlovy rizoto, nekdo krupickovou zeleninovou kasi… 😀 Aneb, dneska mi ujela ruka s krupickou pri vyrobe vynikajici zeleninovy poblifky a dopadly jsme asi podobne.
    Jahly – dumam a v zivote jsem je asi nedelala, ani doma jsme nejedli. Musim nekdy prubnout. Coz mi pripomnelo kroupy, milovany kroupy coby prilohu a do polifky, ty musim nekdy udelat! 🙂

    1. 😀 😀 ááááá další šikula do družiny! 😀 😀 Hele jáhly fakt dobrý, moc mi to chutnalo. I jako to rizoto a do poblifky jako zavářka je to vynikající taky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..