Tak dneska to nebude kynologicky, ale kulinářsky. K jako K, ne? Ale protože si myslím, že by se to mohlo v nastávající sezóně hodit, udělám z toho článek a nešoupnu to jen do fóra receptů, o kterém třeba ne všichni vědí, že v diskuzi je.
Proč chleba KDYŽ?
Protože – když jste na chalupě a ten koupenej, který jste koupili po sto letech, protože jinak peče vynikající chleba drahá půle, tak když ten koupenej nečekaně zplesniví, pak jste bez chleba. Co pak? Zachrání vás chleba KDYŽ.
Protože – když chystáte grilování, nebo prostě jen tak posezení a chcete být poměrně nenáročným způsobem za vynikající hostitelku a chcete svý hosty potěšit dobrůtkou, pak je tady nenáročný chleba KDYŽ.
No a protože – když prostě máte chuť na něco dobrýho, něco čím se rozmazlíte, pak je tady zase chleba KDYŽ.
No a KDYŽ ho můžu vyrobit v polních podmínkách na chalupě a upéct ho v remosce, tak to půjde doma jako prt.
Tak co budeme potřebovat – to nám řekne obrázek:

Polohrubou mouku, sůl, sušený droždí, semínka – to jsou ty sypký části
Uvařený brambory, olivy – to jsou ty matlavý části
Olej a trocha vodičky – to jsou ty tekutý části
Mísa a vidlička, to jsou ty vyloženě tvrdý části, který ovšem použijeme pouze k výrobě, nikoliv spotřebě. Nic dalšího nepotřebujete. A podle obrázků přesně uvidíte, co v daným kroku ubylo.
Recept neobsahuje množstevní údaje, ale neděste se, všechno se dá doladit dle potřeby. Mouky bylo prostě míň jak půlka pytlíku, soli tak lžička- malinkatá lžička, droždí taky tak půlka pytlíku, prostě posypáno po povrchu a semínek? Co mě napadlo. Brambory byly dvě a je myslím jedno jaký velikosti, pouze bych se vyhnula těm obřím 😀 . A oliv celý pytlík. Oleje tak nějak nalito, prostě pošplícháno, aby byl chleba pěkně vláčný a ne suchý. A vody ve sklínce, jak vidíte tak 3/4, ale rozhodně tam nešla celá.
Tak a co teď? Tohle – rozmasakrujeme vychladlý brambory vidličkou a nakrájíme olivy.

Tím máme přípravy úplně hotový a jde se na to – popadneme postupně suchý ingredience a nasypeme do mísy a promícháme.

Přidáme brambory, promícháme

Následují je olivy a … promícháme

Doplníme o olej, kterým pošplíchneme lehce povrch a překvapivě ooopět promícháme

Teď poslední součást chleba – vodička, ale jen část, ne všechno, aby nám nevzniklo bláto, ale těsto.

Tím skončila fáze promícháme, postoupili jsme do fáze hňahňáme. Nejprve vidličkou, kterážto je nám lepčím pomocníčkem, než je kdo? Vařečka, páč na vidličce nic neulpívá a v těstě se s ní prostě i líp manipuluje. Po chvilce už zapojíme ručku a těsto dopracujeme.

Po chvilce už zapojíme ručku a těsto dopracujeme. Máme-li málo mouky, dojdeme si ještě pro další a trochek přidáme- jak je patrno z dalšího obrázku, kam se nám mouka zase vrátila

Dohňahňáno, vyrobíme pecen

a v misce vymazané olejem ho šupneme pod starou utěrku, kde ho necháme na slunku odpočívati tak třeba 3/4 hodinky

Poté ho narveme do remosky – do té nejhlubší nádoby a remosku zapneme. Stejně jako minutku, kterou si nastavíme tak na 20 minutek. Abychom na chlebíček nezapomněli. Jakmile nám dá minutka vědět, pomažeme olejem a zase pokračujeme v pečení. Jak dlouho? No to musíte zjistit, já mám starou remosku, bez jakýkoliv možnosti nařízení teploty 😀 takže jsem vždycky po nějaký době?? cca 10-15 min. přišla, vypla, koukla, zapla. Pak už jsem to hlídala ke konci častěji. V troubě se to peče nějakých 25-30 min., podle trouby.
No a tohle je pak výsledek:

Chleba je to moc dobrej, a věřte, že já nejsem nějaká šéfkuchařka a podmínky byly polní, nicméně i tak byl výbornej. Takže pokud ho budete vyrábět doma a v troubě, tak se ničeho nemusíte báti. Do chleba lze – pochopitelně ve fázi výroby 😀 – krom uvedeného zabudovat třeba taky česnek nastrouhaný, nebo chili papričky, sušený rajčata, nějaký oříšky, sýr…………. ach bože já mám hlad, jen to píšu. Takže s chutí do toho a pak s chutí do jídla. Dobrou chuť.
Díky za recept. Určitě vyzkouším v remosce na chatě. Chleba kváskový ani nehnětený se v remosce neupeče, protože na to, aby byly ňam ňam potřebují vysokou teplotu, kterou remoska neumí. Chlebík Když ? vypadá vélmi jedle. Díky, díky
Chlebík velmi jedlý je a voní sestakramentsky dobře. Výroba je překvapivě rychlá a nenáročná, u kynutí člověk být nemusí a pak jen trochu pohlídat prostě tu remosku. A k tomu mám tu minutku, malou kulatou, šupnu jí do kapsy a můžu jít po zahradě kam chci, ona mi dá vědět. Jo a díky za info, že kváskový v remosce nejde – chtěli jsme to právě zkusit.
A nechceš na chalupu pekárnu domácí? Já jí nevyužiju a ceny padly tak nízko, že jí ráda dám. Je to chytrá pekárna, umí kvásky, marmelády, škvarky, džogurty, má hodně programů. Je to pekárna Sana.
když oni by ji ukradli, víš? A převážet to pak domů – tam bych to neměla kam dát. Jsi mocinky moc hodná, já bych i ráda, ale to bych ji musela mít možnost nechat tam, doma už to nenafouknu. A na chalupě fakt nevíš, jestli to tam někdo navštíví nebo ne. Mně stačil ten mega vztek, jak ukradli oboje ty kamna. To by bejvala zabíjela bez rozmyslu. A podruhý pak, když jsem viděla chudáka Brtníka, jak ty kamna skoro stokilový pak dřel rudlem – půjčeným, páč ten náš taky ukradli – tím terénem sám.
umí i pomalu pečená masa, mimochodem.
kachno, promin, ze se smeju ale netesila ses z ni ani ne tak davno, jak je skvela a ze budes mit novou? 😀
já jí dva roky používala, ale odešla mi stará trouba a co mám tu novou s časovačem, tak jsem pekárnu nepoužila (to mě samotnou překvapilo) páč mi kombinace robot + trouba vyhovuje líp.
to víš, že kdybych tušila, že mi kombinace trouba+robot bude vyhovovat líp, tak bych neváhala a investovala peníze, co jsem vrazila do pekárny, do lepšího trouby :).
Ale každá zkušenost má svou cenu